Home » Aktualności » BLIŻEJ POLSKI W SKRAWKU NIEBA

Po raz kolejny ziemię gorlicką odwiedziły posiadające polskie korzenie – dzieci z Ukrainy – pochodzące z obwodów Winnickiego i Lwowskiego. 25-osobowa grupa przyjechała do wsi Łosie.

Stowarzyszenie „Skrawek nieba” aplikowało wraz z ukraińskim partnerem, fundacją „Braterstwo”, do Urzędy Marszałkowskiego o dotację, w ramach której zorganizowany został wypoczynek dzieci w gospodarstwie agroturystycznym „Skrawek nieba” w Łosiu.

Dzieci na nudę narzekać nie mogły, każdy dzień spędzony był bardzo intensywnie.

Odbyły wycieczkę do Wysowej, zwiedziły Gorlice, gościny użyczyli im również strażacy z PSP Gorlice, zapoznały się z historią wydobycia ropy naftowej w skansenie na Magdalenie. O „czarnym złocie” opowiadał interesująco Kazimierz Dudek. Tu także przy wspólnym grillu dzieci dzieliły się wrażeniami z przedstawicielami fundacji „Braterstwo”.

W czasie tygodniowego pobytu w Polsce brały udział w warsztatach edukacyjnych, były to zajęcia artystyczne i kulinarne, poznawały miejscową faunę i folę na ścieżce przyrodniczej.

W ośrodku kultury gminy Gorlice w Ropicy Polskiej spotkały się ze swoimi polskimi rówieśnikami.

zdjęcia: stowarzyszenie „Skrawek nieba”

« 1 z 2 »